Nagyvilág europoli

Új médiaszabályozást hozna létre az EU, például a magyar megoldások ellen is

Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

Az AFP vasárnap írt egy olyan tervezetről, amelyet már a jövő héten tárgyalhat az Európai Bizottság, vette észre a 444.hu. Az új törvényjavaslat az újságírók és szerkesztőségek függetlenségét szeretné védelmezni.

A rendelet célja, hogy biztosítsa az egyes szerkesztőségek szerkesztői függetlenségét a politikai hatalomtól és nagyvállalatoktól, és átláthatósági követelményeket írjon elő a tagállamok számára a médiatulajdonlással kapcsolatban.

A rendelet lehetővé teszi a bizottságnak, hogy eljárást indítson az Európai Bíróságon, ha egyes tagállamok nem tartják be a szabályokat. A kezdeményezés Vera Jourovához tartozik, aki a bizottság egyik alelnöke. Jourová régóta dolgozik hasonló kezdeményezésen, mert a bizottságnak eddig semmilyen mozgástere nem volt a médiaszektorok szabályozásában.

Az AFP híre megemlíti a KESMA magyar példáját, amivel eddig nem tudott mit kezdeni az uniós versenyszabályozás, pedig látványosan torzítja a magyar médiapiaci viszonyokat.

A bizottság szeretné, ha minden tagállamnak kötelessége lenne értékelni a médiapiaci koncentrációt a szerkesztői függetlenségre és pluralizmusra gyakorolt hatás szempontjávól, bizonyos kritériumok alapján.

A tervezet felállítana egy új uniós Médiatanácsot is, amely egy intézményben tömörítené a tagállami hatóságok képviselőit. Emellett szabályozná a közszolgálati médiát, az állami reklámokat és a Pegasus-botrány kapcsán a forrásvédelmet is.

Jourová azt nyilatkozta, kemény harcra számít a tervezettel kapcsolatban.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik