Nagyvilág

Bolsonaro támogatója megölte az ellenzéki jelölt szavazóját a választásra készülő Brazíliában

FABIO TEIXEIRA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
FABIO TEIXEIRA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnök egyik támogatója halálra késelte a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt elnök egyik szavazóját – közölték a hatóságok pénteken, a közelgő választások előtt növekvő politikai feszültségek legújabb példájaként. Az erőszak a nyugat-középső Mato Grosso államban történt, miután a két jelölt támogatásáról szóló vita során elszabadultak az indulatok. Bolsonaro a közvélemény-kutatások szerint Lula mögött áll a választásokon, amelyeket erős polarizáció jellemez.

Az incidensről szóló rendőrségi jelentés szerint a 24 éves Rafael Silva de Oliveira késsel szúrta meg a 42 éves Benedito Cardoso dos Santost, aki belehalt a támadásba. A gyanúsítottat a rendőrségre vitték, ahol beismerő vallomást tett, és vádat emeltek ellene, írja a Reuters.

Lula pénteken Rio de Janeiróban újságírókkal beszélgetve kommentálta a késelést, mondván, hogy „a választási folyamatban a gyűlölet légköre uralkodik, ami teljesen abnormális”. Lula azt is javasolta, hogy a bűnüldöző szervek vizsgálják ki, hogy az ilyen incidensek „megrendelésre történtek-e, vagy irányítottak-e, vagy politikai stratégiáról van-e szó”. A politikus ugyanakkor nem szolgáltatott bizonyítékot a megrendezett támadásokra vonatkozóan. A brazil elnökválasztás első fordulóját október 2-án rendezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik