Nagyvilág

Iratokat égettek a csütörtökön bezárt iráni nagykövetségen Albániában

Gent SHKULLAKU / AFP
Gent SHKULLAKU / AFP
Albánia szerdán szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal.

Albánia szerdán váratlanul megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután Edi Rama, a balákáni oroszág miniszterelnök az Iszlám Köztársaságot tette felelőssé egy júliusi kibertámadásért. Az albán külügy huszonnégy órát adott az iráni diplomatáiknak, hogy bezárják a nagykövetséget és elhagyják az országot.

A Reuters csütörtökön arról ír, hogy az albán terrorizmusellenes rendőrség átkutatta az üres iráni tiranai nagykövetséget, néhány órával azután, hogy iráni diplomaták iratokat égettek el az épületben.

A maszkkal, sisakkal és automata fegyverekkel felszerelkezett rendőrök azután hatoltak be a nagykövetség épületébe, hogy a diplomaták láthatóan elhagyták azt.

A Reuters riportere korábban látott egy férfit a nagykövetségen, amint papírokat dob egy rozsdás hordóba, ahonnan lángok csaptak fel.

Albánia Irán szempontjából nemcsak júliusi kibertámadás miatt lehet érdekes. A fővárostól, Tiranától nem messze működik egy speciális menekülttábor is, amelyet az iráni kormány által terroristának tekintett iráni szervezet, a Népi Mudzsahedek emigráns ellenálló csoport üzemeltet. A menekülttábort 2016-ban telepítették át Irakból Albániába, itt becslések szerint háromezer, a szervezethez köthető iráni élhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik