Nagyvilág

Von der Leyen: Öt dolog, ami javíthatná az EU energiabiztonságát

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amelynek a témája az EU energiabiztonsága és egy ötpontos javaslat ismertetése volt – írja a hvg.hu.

Von der Leyen a tudósítás szerint jó hírként számolt be arról, hogy mára az uniós gáztározók töltöttsége elérte a 82 százalékot. Szintén eredményként könyvelte el, hogy a beszerzési diverzifikáció révén az EU növelte az LNG- vagy vezetékes gáz szállítását az Egyesült Államokból, Norvégiából, Algériából, Azerbajdzsánból és más országokból. Sőt,

Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország. Az árak azonban továbbra is rohamosan nőnek, és a gázpiacok manipulációja tovagyűrűző hatással van a villamosenergia-piacra

– mondta. Ennek kezelése érdekében a bizottsági elnök bejelentette, hogy ötpontos intézkedéscsomagot terjesztenek elő. Ennek a következők az elemei:

  • Kötelező cél a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználás csökkentésére, egy olyan stratégia keretében, amely a villamosenergia árát meghatározó fogyasztási csúcsokat ellaposítja.
  • Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások váratlan bevételeket termelnek, amelyek nem tükrözik termelési költségeiket. Ezért ezeknek a vállalatoknak a bevételeit felső határral korlátozzák, az így befolyó összegeket pedig a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására fordítják.
  • Az előbbi vonatkozik a fosszilis energiát felhasználót energiacégek váratlan nyereségére is, esetükben szolidaritási hozzájárulás kivetését tervezik. Ezt a bevételt a tagállamoknak ugyancsak a nehéz helyzetben levő háztartások támogatásába, és tiszta, saját előállítású energiaforrásokba kell fektetniük.
  • Intézkedéseket fogadnak el az energiaszolgáltató társaságok támogatására is, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozással. Ez azt jelenti, hogy a tagállamokat segíteni fogják abban, hogy likviditási támogatást nyújtsanak ezeknek a cégeknek.
  • Végül az orosz gáz további korlátozását is javasolják annak érdekében, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit.

Az utóbbi esetben elképzelhetőnek tűnik egy ársapka alkalmazása is, de ez Moszkva ellenállásán akár el is vérezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik