Nagyvilág

Orbán Viktor legkeményebb ellenfelei kerülhetnek be a szlovák kormányba

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A szlovákiai kormánykoalíció belső feszültségei nyomán hétfőn több miniszter is bejelentette távozását az Eduard Heger vezette kormányból. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) négy politikusa egyszerre szállt ki az eddig négy párt által alkotott koalíciós kabinetből.

A pozsonyi Dennik N szerint a kormányátalakítás a magyar miniszterelnök ellenfeleinek kedvezhet.

A lap információi szerint az Ivan Korcok külügyminiszter helyére kiszemelt politikus volt Orbán Viktor egyik legkeményebb szlovákiai kritikusa az elmúlt években. A tárcát ugyanis Rastislav Káčer korábbi budapesti nagykövet kaphatja, aki jelenleg Prágában vezeti Szlovákia diplomáciai képviseltét.

Káčer, akinek 2018-ban járt le a budapesti mandátuma, távozása után azt nyilatkozta a Dennik N-nek, hogy veszélyesnek tartja a magyar politika átalakulását, szerinte a demokrácia rossz állapota miatt Magyarországot most nem is vennék fel az EU-ba.

A lap most azt írta, hogy Káčer nem erősítette meg a kinevezéséről szóló híreket, de nem is cáfolta azokat.

A cikk szerint a gazdasági miniszteri posztra Karel Hirman energetikai szakember kapott felkérést, aki szintén közismert kritikusa Orbánéknak.

Az igazságügyi miniszteri posztot Ľudovít Bradáč, egykori bíró, az oktatási tárcát pedig Daniel Bútora oktatási szakember kaphatja, bár ezekre a posztokra még többen versenyben vannak- írta a Dennik N.

Richard Sulík, a SaS volt gazdasági minisztere a hétfői sajtótájékoztatón a pénzügyminisztert bírálta, aki egyszemélyben a legerősebb koalíciós párt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke is. Az SaS kormányból való kilépéséről azt mondta, hogy annak oka „több mint nyilvánvaló”: Igor Matovic és Eduard Heger miniszterelnök „feldúlja az országot” és „hazugságokat terjeszt” róluk.

Eduard Heger szlovák kormányfő nem sokkal az SaS minisztereinek bejelentése előtt újságíróknak azt mondta: kisebbségi kormányzásra készülnek, és a távozó miniszterek helyére pártonkívüli „csúcsszakértők” kerülnek majd. A miniszterelnök egyelőre nem árulta el a leendő miniszterek nevét, és azt mondta: azokat először az államfővel akarják megosztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik