Nagyvilág

Németország 50 év után hivatalosan is bocsánatot kért a 72-es müncheni terrortámadásért

SVEN HOPPE / DPA / AFP
SVEN HOPPE / DPA / AFP

Németország bocsánatot kér azért, hogy megtörténhetett az 1972-es müncheni olimpián az izraeli csapat ellen elkövetett terrortámadás – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfőn a 11 izraeli állampolgár halálát okozó támadás ötvenedik évfordulójára rendezett emlékünnepségen.

A szövetségi elnök a túszdráma utolsó helyszínén, a München melletti Fürstenfeldbruck légitámaszponton megtartott megemlékezésen kiemelte, hogy a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet támadása háromszoros kudarc Németországnak.

Az első, hogy nem volt megfelelő az olimpia „biztonsági koncepciója”, a második, hogy megtörténhetett a támadás, a harmadik pedig, hogy az ügy kezelését német részről a feldolgozás helyett sokáig „a hallgatás, az elfojtás és a felejtés” jellemezte – mondta.

Az is fontos tanulság, hogy „ébernek kell lennünk a demokrácia belső és külső ellenségeivel szemben”, mert „olyan korban élünk, amelyben a liberális demokráciát egyre inkább támadják belülről és kívülről egyaránt” – mondta Frank-Walter Steinmeier.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik