Nagyvilág

Hetvenezren tüntettek a kormány ellen Prágában

Tízezrek követelték szombaton délután Prágában a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali ötpárti kormány lemondását – írta az MTI prágai tudósítója. A Csehország az első helyen! jelszóval megtartott tüntetésen felszólalók szerint a mai cseh kormány antiszociális, képtelen megbirkózni az energiaválsággal, a növekvő inflációval, hibás politikájával szegénységbe taszítja a lakosságot és katasztrófába sodorja az országot.

A tüntetők azt követelték, hogy a cseh gazdaság szabaduljon meg a külföldi függőségtől, az ország legyen semleges, s a kormány állapodjon meg Moszkvával az orosz gáz behozataláról.

A kormány gazdaságpolitikája teljesen elhibázott, s ha ehhez hozzáadjuk az Európai Unió hasonlóan hibás zöldpolitikáját és Ukrajna-politikáját, akkor az eredmény nem lehet más, csak katasztrófa és szegénység

– jelentette ki a tüntetésen Miroslav Sevcík, a prágai Közgazdasági Főiskola nemzetgazdasági karának dékánja.

A felszólalók – döntően baloldali, nemzeti irányultságú civil szervezetek és parlamenten kívüli pártok képviselői – a kormány mellett élesen bírálták az Európai Uniót is, elsősorban Brüsszel energiapolitikáját, s egyben elhibázottnak minősítették az orosz-ukrán konfliktushoz való hivatalos hozzáállását.

A mai kormány talán ukrán, talán brüsszeli, de semmiképpen nem cseh. A mi érdekeinket semmi módon nem védi

– közölte a tüntetőkkel Zuzana Majerová, a nacionalista Trikolóra párt elnöke.

A parlamenti pártok közül a tüntetést egyedül a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) támogatta. „Mi nem állunk háborúban senkivel, ez nem a mi háborúnk, mi áldozatok vagyunk”  – mondta a tudósítás szerint Hynek Blasko, nyugalmazott tábornok, az SPD európai parlamenti képviselője a kormány Ukrajna-politikájának megváltoztatását követelve.

A tüntetésen résztvevők számát a rendőrség 70 ezerre becsülte, a rendezők szerint viszont százezernél sokkal többen voltak a Vencel téren. Ez volt a nyolc hónapja hivatalban lévő jobboldali koalíciós kormány elleni eddigi legnagyobb lakossági megmozdulás.  Erre egy nappal azután került sor, hogy pénteken a cseh parlamentben nem kapott elegendő támogató szavazatot a Petr Fiala jobboldali koalíciós kormánya ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítvány.

A miniszterelnök szerint a szombati prágai tüntetést az oroszbarát, szélsőséges nézeteket valló erők hívták össze, amelyek Csehország érdekei ellen dolgoznak.

Nyilvánvaló, hogy az orosz propaganda és a dezinformációs kampányok ismételten megnyilvánulnak Csehországban is. És vannak, akik bedőlnek nekik

– reagált a sajtóban a kormányellenes megmozdulásra Petr Fiala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik