Nagyvilág

Kiesett a kórház ablakából és meghalt a Lukoil vezetője

Szörnyethalt csütörtökön a második legnagyobb oroszországi olajvállalat, a Lukoil vezetője – adta hírül a Reuters az orosz sajtóra hivatkozva. A 67 éves Ravil Maganov egy moszkvai kórház ablakából zuhant ki.

Maganov 1993 óta dolgozott a Lukoilnál, és 2020-ban lett az olajcég igazgatótanácsának vezetője. Testvére, Nail Maganov a szintén orosz Tatneft olajvállalat vezérigazgatója.

Ravil Maganov közeli munkatársa volt a Lukoil egyik alapítójának, Vagit Alekperovnak. Alekperov, aki korábban a Szovjetunió olajügyi miniszterhelyettese volt, még áprilisban mondott le a Lukoil elnöki posztjáról, egy héttel azután, hogy Nagy-Britannia a vagyonának befagyasztásáról döntött, és beutazási tilalmát rendelt el vele szemben.

A kiemelt ügyekben eljáró orosz nyomozó bizottság előzetes vizsgálatot indított Maganov halálának ügyében.

Az MTI a putyini hatalomhoz hű Kommerszant című orosz lapra hivatkozva azt írja, a nyomozóhatóság szerint a Lukoil felsővezetője öngyilkosságot követhetett el betegsége miatt. Hogy indítanak-e büntetőeljárást, arról majd a vizsgálat során döntenek, az idős Maganov mindenesetre súlyos szív- és érrendszeri betegséggel küzdött.

Ő egyébként a Lukoil vállalatnak már a második olyan vezetője, aki az elmúlt hónapokban furcsa körülmények között halt meg. Alekszandr Szubbotyin volt Lukoil-vezető májusi halálának ügyében az orosz rendőrség büntetőeljárást indított. Az MTI értesülése szerint Szubbotyin „egy okkultistánál próbálta kikúráltatni alkoholfüggőségét”.

The Moscow Times című lap arra emlékeztetett, hogy a Lukoil azon kevés orosz cégek egyike, melyek nyíltan felszólítottak az Ukrajna elleni „különleges katonai művelet” befejezésére, és március elején, a részvényesekhez intézett levelében a konfliktus tárgyalásos rendezését sürgette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik