Nagyvilág

Novák Katalin hivatalossá tette az uniós nagykövetcserét

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Megjelentek a Magyar Közlönyben határozatai. Az államfő megszüntette egy nemzetbiztonsági vezérőrnagy hivatásos szolgálati jogviszonyát is.

A Magyar Közlönyben megjelent köztársasági elnöki határozatok szerint az államfő Szijjártó Péter és Varga Judit előterjesztései alapján döntött több diplomata sorsáról, illetve Rogán Antal javaslatára megszüntette egy nemzetbiztonsági vezérőrnagy hivatásos szolgálati jogviszonyát is.

Novák Katalin a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére, érdemei említése nélkül, mentette fel Kőrössy Katalin rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet a limai nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól.

Most vált hivatalossá a csere az uniós nagyköveti poszton. Az államfő Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatára – érdemei elismerése mellett – mentette fel az eddigi nagykövetet, Stelbaczky Tibort. Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetésével, a várakozásoknak megfelelően, Ódor Bálint Dávidot bízta meg.

Speciális feladat vár azokra, akik rendkívüli és meghatalmazott nagykövetek lettek, állomáshely megjelölése nélkül. Ezt a rangot adományozta az államfő Bánfalvi Leventének, Farkas Vajknak. A külügyminiszter javaslatára határozott időre kapta a titulust Botos Barbara, aki klímaügyekkel és klímadiplomáciával foglalkozik.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára az államfő Kiss Zoltán nemzetbiztonsági vezérőrnagy hivatásos szolgálati jogviszonyát 2022. augusztus 15-ei hatállyal felmentéssel megszüntette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik