Nagyvilág

Önkéntes tűzoltó-egylet tagjai gyújtogattak Szlovákiában, hogy kivonulhassanak oltani

Facebook
Facebook

Több mint 215 ezer eurós anyagi kárt okozott három szlovákiai önkéntes tűzoltó, akik azért okoztak tüzeket, hogy saját mentőakcióval elolthassák azokat.

A Paraméter.sk híradása szerint a rendőrség idegen tulajdonban okozott kár bűntettében indított ellenük eljárást.

A besztercebányai rendőrség közösségi oldalán megerősítette, hogy meggyanúsították a három önkéntes tűzoltót, egy 29, egy 24 és egy 16 éves fiatalt, akik több esetben maguk gyújtogattak, majd kivonultak társaikkal oltani.

A lap szerint tavaly áprilisban a breznói járásban, a polomkai fűrésztelepen, egy hónappal később pedig Heľpa község szövetkezetében okoztak tüzet. A csapat majd egy évig ingázott két helyszín között. Tavaly augusztusban szénabálákat gyújtottak fel falujuk, Závadka mellett, novemberben visszatértek a polomkai fűrésztelepre, idén aztán ismét Závadkában gyújtogattak, majd harmadszor is visszatértek a polomkai fűrésztelepre.

A csapat a legutolsó, fűrésztelepi tűzzel bukott le, rendőrség olyan nyomokra akadt a helyszínen, amelyek elvezették őket az önkéntesekhez.

A závadkai tűzoltó testületnek tavaly 18 bevetése volt, amelykért kitüntetést is kaptak a kerületi tűzoltó-kapitányságtól. Az önkéntesek parancsnokáról ismert, hogy hivatásos tűzoltó szeretett volna lenni.

A meggyanúsított önkéntesekre, akik hat gyújtogatási esetet ismertek el, háromtól nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik