Nagyvilág

RIP Gorbacsov: nyugaton a legnagyobb politikusok közé sorolják, hazájában Hitlerhez is hasonlították

Jens Kalaene / EPA / MTI
Jens Kalaene / EPA / MTI

Kedden elhunyt Mihail Gorbacsov, az egykori Szovjetunió utolsó szovjet pártfőtitkára. Gorbacsov politikusi tevékenysége óriási hatással volt a világpolitika alakulására, nem véletlen, hogy a nyugati megemlékezésekben gyakran a 20. század egyik legnagyobb alakjaként jellemezték. Kétségtelenül nagy szerepe volt abban, hogy az 1990-es évekre lezárult a hidegháború időszaka, Oroszországban viszont a sokan a szétesés politikusának tartják, és annyira utálják, hogy még halála napján is Hitlerhez hasonlították.

A korábbi és jelenlegi nyugati vezetők, történészek és hírességek nem győzték dicsérni a volt szovjet vezetőt, aki 91 éves korában halt meg orosz földön – írta a Guardian összefoglalója.

Joe Biden amerikai elnök a Szovjetunió egykori főtitkára előtt tisztelegve azt mondta, hogy „figyelemreméltó látásmódú ember” volt, akit nagyra becsül, amiért a reformok felé kormányozta országát.

Ritka képességű vezető volt, akinek meg volt a képzelőereje, hogy belássa, lehetséges egy másik jövő, és volt bátorsága, hogy egész karrierjét kockára tegye a céljai érdekében

– áll Biden közleményében. „Az eredmény egy biztonságosabb világ és milliók nagyobb szabadsága lett.”

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint Gorbacsov „egyedülálló államférfi, aki megváltoztatta a történelem menetét”. A világ Gorbacsovval  egy kiemelkedő globális vezetőt, elkötelezett multilateralistát és a béke fáradhatatlan szószólóját veszítette el, írta a Twitteren.

Boris Johnson, a leköszönő brit miniszterelnök azt emelte ki, hogy mindig csodálta azt a bátorságot és feddhetetlenséget, amelyet Gorbacsov a hidegháború békés lezárása során tanúsított.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, Gorbacsov öröksége „olyan, amelyet nem fogunk elfelejteni”. Ursula von der Leyen Twitter-bejegyzésében azt írta: „Mihail Gorbacsov megbízható és tisztelt vezető volt. Döntő szerepet játszott a hidegháború befejezésében és a vasfüggöny lebontásában. Ez megnyitotta az utat egy szabadabb Európa felé. Ezt az örökséget nem felejtjük el. RIP Mihail Gorbacsov.”

Oroszországban azonban sokkal hűvösebb volt a hivatalos reakciók hangneme. Gorbacsovot hazájában felelősnek tartják azért, mert szétesett a szovjet birodalom és a elszabadult a kaotikus kapitalizmus.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, akinek Ukrajna invázióját a régi szovjet határok helyreállítására tett kísérletnek tekintik, „mély részvétét” fejezte ki Gorbacsov halála miatt – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökségnek.

A Tass hírügynökség hivatalos jelentése sem tartalmazott szuperlatívuszokat, és tevékenységéről csupán annyit közölt, hogy Gorbacsov „a glasznoszty… a peresztrojka, a politikai és gazdasági reformok meghirdetője volt. Ő volt a Szovjetunió első és utolsó olyan elnöke, aki 1990 márciusában megnyerte a választásokat, és 1991. december 25-én lemondott.

Vitalij Milonov orosz parlamenti képviselő viszont arról beszélt, hogy volt szovjet elnök „rosszabb örökséget hagyott az országra, mint Hitler”, és Ukrajna inváziójára utalva szimbolikusnak mondta, hogy Gorbacsov abban az évben halt meg, amikor Oroszország lebontja a régi világrendet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik