Nagyvilág

Kutyáival tépetett szét egy medvebocsot egy juhász, majd a Facebookon büszkélkedett

MOIRENC CAMILLE / HEMIS.FR / AFP
MOIRENC CAMILLE / HEMIS.FR / AFP

A Hargita megyei juhosok nevű Facebook-csoportba töltött fel egy juhász egy felvételt: a véres jelenet azt örökíti meg, amint a kutyái egy pici medvebocsot ölnek meg és tépnek szét. A férfi pedig, ahelyett hogy közbelépett volna, rövid kiáltásokkal uszította a videón látható kb. nyolc kutyát – írta a transtelex.ro.

A mintegy 11 ezer tagot számláló csoportból egy idő után eltűnt a felvétel. A legtöbb hozzászóló arra figyelmeztette a videó felöltőjét, hogy a legjobb lenne, ha törölné, mert nagy baja lehet. A juhász azonban kijelentette: nem fél senkitől. A több mint száz hozzászóló között voltak, akik a videót feltöltő kutyáit dicsérték.

Domokos Csaba medvékkel foglalkozó biológus a Transtelex érdeklődésékre elmondta: a felvételt eljuttatta a Hargita, a Maros, illetve a Vrancea megyei környezetvédelmi hatóságokhoz, illetve a Hargita Megyei Rendőrfőfelügyelőséghez is, ahhoz a részleghez, amely a fegyvertatással és az orvvadászattal is foglalkozik.

– Úgy vélem, sokkal gyakrabban történik ilyesmi, mint gondolnánk.

Sokszor hallok olyan esetekről, hogy juhászkutyákkal öletnek meg medvebocsokat, a mostani videón látottnál akár nagyobbakat is, illetve hogy traktorokkal ütnek el szándékosan bocsokat.

De arra, hogy valaki dicsekedjen is ilyesmivel a közösségi médiában, még nem volt példa” – mondta Domokos Csaba. Hozzátette: úgy értesült, hogy az anyamedve is a közelben volt, de azt egyelőre nem tudni, hogy vele mi történt.

Szabó Szilárd, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetője azt mondta, hogy ha a hatósági kivizsgálás valakit vétkesnek talál védett állat szándékos elpusztításában, az bűncselekmény elkövetőjének számít. Medvék esetén a kártérítés értéke, amit fizetnie kell – a vadászati törvény értelmében – 40 ezer euró, de akár börtönbüntetés is kiszabható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik