A következő élő közvetítés része Nagyszabású ukrán ellentámadásról közöltek jelentést

Ukrán drónt lőttek le a zaporizzsjai atomerőműnél – állítják az oroszok

Anatolii Stepanov / AFP
Anatolii Stepanov / AFP

Csapásmérő drónnal kísérelték meg vasárnap megtámadni az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőművet az ukrán fegyveres erők – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint kézifegyverekkel sikerült lelőni a drónt, amely a 1. számú speciális épület tetejére zuhant, amelyben amerikai eredetű nukleáris fűtőanyagot és szilárd radioaktív hulladékot tárolnak. Mint mondta, ezzel súlyos károkat és áldozatokat sikerült elkerülni, a műszaki személyzet továbbra is kézben tartja az atomerőmű zavartalan működését, a sugárzás szintje normális.
Konasenkov beszámolója értelmében az ukrán fegyveres erők az éjszaka folyamán nyolc nagykaliberű lövedéket lőttek ki a kahovkai víztároló túlpartján lévő Nikopolból és Marganecből az atomerőmű közelében fekvő Enerhodar lakónegyedeire, aminek következtében civilek sérültek meg (a helyi hatóságik szerint tízen). Hozzátette, hogy két lövedék az atomerőmű közvetlen közelében robbant fel. A szóvivő szerint az orosz tüzérség a támadást elfojtotta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak kijelentette, hogy szó sincs demilitarizált övezet létrehozásáról a zaporizzsjai atomerőmű körül. Műszaki szakemberekre hárította annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy fontolóra vették-e a létesítménynek az orosz hálózatra való átkapcsolásának lehetőségét. Peszkov szerint az orosz fél érdekelt abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) “régóta várt” missziója felkeresse az atomerőművet és továbbra is nyitott az együttműködésre. Hangsúlyozta, hogy Moszkva az ellenőrzése alatt álló területen szavatolni fogja a NAÜ-küldöttség biztonságát. Úgy vélekedett, az ukrán félre nemzetközi nyomást kell gyakorolni annak érdekében, hogy enyhítse az erőmű körüli katonai feszültséget.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik