Nagyvilág

Összeverekedtek a pilótafülkében az Air France pilótái

Máté Attila / MTI
Máté Attila / MTI

Felfüggesztették az Air France két pilótáját, miután még júniusban a Genf–Párizs járaton összeverekedtek a pilótafülkében – írta meg a Guardian az Air France illetékesére hivatkozva. A vita nem befolyásolta a repülés biztonságát, a gép minden gond nélkül landolt Párizsban.

Az esetről annyit tudni, hogy a pilóta és a másodpilóta nem sokkal a felszállás után összeveszett, a gallérjuknál fogva megragadták egymást, majd ütésváltásra is sor került. Végül az egyik légiutas-kísérőnek kellett beavatkoznia, majd az út hátralévő részében a személyzet egyik tagja folyamatosan a pilótafülkében tartózkodott, hogy megakadályozza az esetleges újabb összetűzést.

A verekedésre egyébként a francia légiügyi vizsgáló ügynökség, a BEA szerdán kiadott jelentéséből derült fény. Ebben az áll, hogy egyes Air France-pilóták bizonyos helyzetekben nem tartják be a biztonsági protokollt.

Példaként említik azt az esetet, ami 2020 decemberében történt: az Air France Brazzaville-ből Párizsba tartó járatán üzemanyag-szivárgást észleltek, de a pilóták nem kapcsolták le a hajtóművet, és nem szálltak le a lehető leghamarabb, ahogyan azt ilyen helyzetben a biztonsági előírások megkövetelik. A gép aztán biztonságosan landolt Csádban, de a BEA jelentése arra figyelmeztetett, hogy a hajtómű kigyulladhatott. A jelentés három olyan esetet említ 2017 és 2022 között, amelyekben egyes pilóták a saját helyzetelemzésük alapján jártak el a biztonsági protokollok helyett.

Az Air France válaszul közölte: biztonsági auditot végez. Megjegyezték: a légitársaság naponta több ezer járatot indít, és a jelentés mindössze négy ilyen biztonsági eseményt említett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik