Nagyvilág

Még soha nem dolgozott ennyi magyar Ausztriában

Alex Halada / EPA / MTI
Alex Halada / EPA / MTI

Júliusban 114 448 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, 980 fővel több, mint egy hónappal korábban – írta meg a Privátbankár. Ez új történelmi rekord, és abból a szempontból is csúcs, hogy ez volt a második legnagyobb növekedés az egyes országok között. Nem meglepő módon Ukrajna áll az élen 1147 új munkahellyel, ám ez összesen még csak 12 800 fő, jóval kevesebb, mint sok más ország esetében.

Sőt, a külföldiek száma összességében még csökkent is az egyik hónapról a másikra, igaz, kis mértékben: 121 fővel. Németország, Szlovákia, az Orosz Föderáció, az ázsiai és az afrikai kontinens valamelyest nagyobb létszámú dolgozót adott ebben a hónapban. Számos más ország viszont, Romániától Törökországig, Lengyelországtól Szerbiáig létszámcsökkenést tapasztalhatott – írja a portál.

Kicsit hosszabb időre visszatekintve, egy év alatt az ukránok száma 5904, míg a magyaroké 7894 fővel növekedett. Ezt egyik ország sem érte utol. Jelentős volt még a románok létszámgyarapodása év/év alapon, 5575 fővel, a horvátoké 5845 és a németeké 5723 személlyel.

Eközben egyébként a teljes osztrák munkaerőpiac is dinamikusan növekszik. Már csak 30 ezer fő hiányzik, hogy a foglalkoztatottak száma elérje a négymillió főt. Ebből 947 ezer a külföldi, vagyis majdnem az egynegyed részük (24 százalékuk). Az osztrák állampolgárok létszáma lényegében stagnál a munkaerőpiacon – írja a Privátbankár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik