Nagyvilág

Bajban a német óriáscég: hatalmas hitelt vesz fel a gázimportőr

Ina Fassbender / AFP
Ina Fassbender / AFP

Németország legnagyobb gázimportőre, az Uniper 4 milliárd euró hiteligénnyel fordult a KfW német állami beruházási bankhoz, miután teljesen kimerítette a rendelkezésére álló 9 milliárd eurós hitelkeretét – közölte a társaság hétfőn – írja az MTI.

A német állam a múlt hónapban dobott mentőövet a pénzügyileg megrendült cég többségi tulajdonosának, a finn Fortumnak. A megállapodás értelmében Berlin tőkeemeléssel 30 százalékos részesedést szerez a cégben, amely az orosz gáz legnagyobb német importőre.

A júliusban tető alá hozott mentőcsomag részeként a KfW 2 milliárd euróról 9 milliárd euróra emelte az Uniper számára megnyitott hitelkeretet. A gázimportőr hétfői közlése szerint ezt az összeget már lehívták, miután az elmúlt napokban meredeken emelkedett a földgáz piaci jegyzése.

A németországi gázellátásban kulcsszerepet játszó csoportot súlyosan érintette, hogy csökkentek az Oroszországból az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkező gázszállítások. Az Uniper szerződéses kötelezettségei teljesítése érdekében kénytelen volt a szabadpiacon beszerezni a szükséges tételeket, ami felemésztette likviditását.

Klaus-Dieter Maubach vezérigazgató becslése szerint a cég vesztesége naponta 100 millió euró. Teljes gőzzel dolgozunk a német kormánnyal a vészhelyzet tartós megoldásán, különben az Uniper nem lesz képes ellátni az egész rendszert megalapozó funkcióját, sem a német, sem az európai piacon – mondta.

Az Uniper az év első hat hónapjában 12,3 milliárd euró veszteségről adott hírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik