Nagyvilág

Két, illegálisan épült felhőkarcolót robbantottak fel Újdelhi közelében

AMARJEET KUMAR SINGH / ANADOLU AGENCY / AFP
AMARJEET KUMAR SINGH / ANADOLU AGENCY / AFP

Irányított robbantással bontottak le vasárnap két illegálisan épült, több mint száz méter magas toronyházat az indiai főváros közelében fekvő Noidában.

A 103 méter magas ikertornyok, amelyek a fővárosba vezető forgalmas autópálya mellett álltak, alig tíz másodperc alatt omlottak le. A tornyok látványos összeomlását, amely hatalmas porfelhőt kavart, ujjongó tömeg kísérte figyelemmel a közeli magas házak tetejéről.

Az indiai legfelsőbb bíróság tavaly rendelte el a toronyházak bontását, miután kiderült, hogy azok építésekor számos előírást megsértettek, és a tűzvédelmi szabályokra sem voltak tekintettel. A két ház mindeddig a legmagasabb felhőkarcolónak számít, amelyeket robbantással bontottak le Indiában. A művelethez 3700 kilogramm robbanóanyagot használtak fel. A környéket kiürítették, és rendőrök, valamint katasztrófavédelmi szakemberek csapatait vezényelték ki a robbantás biztosítására.

Illegally constructed 32-storey tower blocks demolished in Delhi

Two illegally constructed high-rise buildings near the Indian capital were demolished on Sunday, using more than 3,500kg of explosives. The demolition of the 32-storey twin towers in Noida came after the Supreme Court ruled that the buildings were built in violation of building rules.

A közelben élő családok közül szombaton többen átmenetileg szállodába költöztek a robbantás törmelékei okozta súlyos levegőszennyezéstől tartva. A házak összeomlása után a tűzoltók vízzel locsolták a bontási helyszínt, hogy csökkentsék a levegőben szálló por mennyiségét.

Indiában annak ellenére, hogy nagyon elterjedtek az illegális építkezések, ritkák az ilyen bontások. Twitter-üzeneteikben sokan a korrupció elleni szigorú fellépésként, és az építkezők és építőipari vállalatok számára küldött üzenetként könyvelték el az illegális épületek lebontását.

A keletkezett törmeléket részben a terület feltöltésére szánják, egy részét pedig újrahasznosítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik