A következő élő közvetítés része A NATO-nak szüksége van egy erős szövetségesre az északi sarkvidéken

Lukasenka: Atomfegyverek szállítására optimalizáltak fehérorosz harci repülőgépeket

Alekszandr Lukasenka fehérorosz diktátor pénteken bejelentette: úgy alakították át a fehérorosz Szu-24-es típusú harci repülőgépeket, hogy azok alkalmasak legyenek atomfegyverek hordozására. Az MTI szerint Lukasenka azt is mondta, hogy Minszk azonnali katonai választ adna egy, a Nyugat által okozott esetleges problémára.

Alexander NEMENOV / AFP

Újságíróknak nyilatkozva Lukasenka hozzátette, hogy a lépésről előzetesen egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az alaphírt a Reuters írta meg a Belta fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva.

Fehéroroszország ugyan nem rendelkezik saját atomfegyverrel, de Oroszország szövetségese, és megengedte, hogy területét felhasználják Oroszország ukrajnai inváziójához – írták.

Lukasenka egyúttal azzal fenyegette meg a Nyugatot, hogy ha a szomszédos NATO-tag Lengyelország felől fenyegetés érné Fehéroroszországot, s a helyzet eszkalálódna, „nincs olyan helikopter vagy repülőgép, ami megmentené” az Oroszországgal szemben álló nyugati országokat. Kijelentette továbbá, bízik benne, hogy a lengyel haderő – ellentétben a lengyel politikusokkal – tisztában van vele, Minszk miként reagálna egy ilyen esetben.

Utalva a nukleáris fegyverek szállítására képes repülőkre hozzátette: „mindennel elkészültek”, s „nem volna jó ötlet” a helyzet fokozása, ha ugyanis a Nyugat Fehéroroszországgal húz ujjat, akkor az orosz és fehérorosz szövetség részéről „azonnali válaszra” számíthat.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik