Nagyvilág

Egymást átölelve haltak meg a libanoni hajóroncsba szorult migránsok

adel Itani / NurPhoto / NurPhoto via AFP
adel Itani / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egy tengeralattjáró a héten legalább hét menekült maradványait találta meg Libanon közelében. A menekültek még áprilisban fulladtak a Földközi-tenger vizébe, miután a hajójuk elsüllyedt Libanon partjainál. A balesetben mintegy harminc ember vesztett életét a libanoni haditengerészet pénteki jelentése szerint. Az AP felidézi, hogy a menekülthajó mintegy nyolcvan libanoni, szír és palesztin menekültet szállított, ők a tengeren próbáltak Olaszországba jutni, de a hajó valamivel több, mint öt, más jelentések szerint tíz kilométerre Tripoli kikötőjétől elsüllyedt. Még aznap éjjel hét holttest került elő, köztük egy gyereké, de negyvennyolc túlélőt sikerült kimenteni a tengerből.

A kisméretű, háromszemélyes tengeralattjáró hétfő óta kereste a hajóroncsot, amit végül szerdán találtak meg, mintegy 450 méteres mélységben.

A hajó elsüllyedésének körülményei a mai napig tisztázatlanok. A túlélők szerint hajójuknak a libanoni haditengerészet hajója csapódott neki, de a hadsereg állítása szerint a migránsok hajója ütődött a haditengerészeti hajónak, miközben próbált elmenekülni.

Scott Waters kapitány a keresőakció vezetője egy pénteki tripoli sajtótájékoztatón azt mondta újságíróknak, hogy az első holttest, amit az akció során találtak, a roncson kívülről került elő, de a testek nagy része a tragédia óta megsemmisült, és leginkább ruhadarabok és csontok maradtak meg.

A kapitány közölte, hogy a legénység a hajóroncsban további hat holttestet azonosított. Feltevésük szerint néhányan ugyan megpróbáltak kimenekülni, de beszorultak a roncsok közé. Egy megrázó felvételről is beszámolt, amelyet az utolsók között készítettek az akció során. Ezen a képen egy ember maradványai láthatók egy másik ember karjával együtt.

Egymást átölelve haltak meg

– mondta a keresőakciót vezető kapitány.

A keresés nemzetközi összefogás eredményeként valósult meg. A The Sydney Morning Herald a múlt hónapban egy libanoni képviselőre és az akciót szervező ausztráliai jótékonysági szervezet elnökére hivatkozva azt írta, hogy a tengeralattjáró bérlését egy névtelen adományozó tette lehetővé, aki valamivel több, mint 295 ezer dollárral járult hozzá az akció eredményességéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik