Nagyvilág koronavírus

A legszerencsétlenebb páciens: egyszerre kapta el a majomhimlőt, a koronavírust és kiderült, hogy HIV pozitív

mti
mti

Egy 36 éves olasz férfi lehet a világ első olyan páciense, akit egyszerre fertőzött meg a majomhimlő, a koronavírus és a HIV – írta az Independent alapján a Hvg.hu.

A Cataniai Egyetem kutatóinak esetleírása szerint a férfin egy spanyolországi nyaralás után jelentkeztek az első tünetek: lázas lett, fájt a torka, és fáradt volt. Július 2-án a teszt eredmények azt mutatták, hogy elkapta a koronavírust.

A férfin másnap megjelentek a majomhimlőhöz köthető hólyagok, ezért erre a betegségre is tesztelték, de akkor már kórházban – ennek a vizsgálatnak az eredménye szintén pozitív lett.

A kórházi ellenőrzés során a férfit nemi betegségekre is tesztelték (azért, mert a nyaralásán több férfival is védekezés nélkül szexelt), és az eredmény alapján a HIV–1 vizsgálata is pozitív lett. A kutatók hangsúlyozták: a páciens tavaly ősszel még negatív eredményt adott, vagyis ez a fertőzés is viszonylag friss lehetett.

A témában íródott tudományos publikációban arra is kitértek, hogy a férfi majomhimlőtesztje még 20 nappal később, a klinikai tünetek elmúlása is pozitív volt. A beteg végül július 11-én hagyta el a kórházat, és került otthoni izolációba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik