Nagyvilág europoli

Kevesebb helyreállítási pénzt kap Románia, mert a vártnál jobban fejlődött a gazdasága

Eredetileg egy 29,2 milliárd eurós keretösszeg járt volna Romániának az országos helyreállítása terv keretében az Uniótól, ám a jelek szerint most mégis meg kell elégedniük 27,1 milliárd euróval.

A Maszol szerint a változtatás oka az, hogy a román gazdaság a vártnál nagyobb mértékben növekedett 2020-hoz viszonyítva, ennek értelmében kevesebb támogatás is jár.

A finanszírozás aktualizálása a GDP növekedésére vonatkozó 2020 őszi gazdasági előrejelzések és az Eurostat által szolgáltatott valós végrehajtási adatok különbségén alapul

– hangzik el a konkrét indoklásban.

A 2,1 milliárd eurót nem a vissza nem térítendő támogatásból, hanem a kedvezményes hitelből vonják le. Ennek az értéke az eredeti számítások szerint 14,2 milliárd euró lett volna, a végleges gazdasági adatok alapján azonban csak 12,1 milliárd euró jár.

A lap szerint az, hogy Románia a tervezettnél kevesebb kedvezményes hitelt vehet fel az EU-tól, nem feltétlenül rossz hír, mivel az ország nagyon kis hatékonysággal hívta le mostanáig az uniós pénzeket, elhanyagolható a valószínűsége annak, hogy ez hirtelen megváltozna, s fel tudnák használni a telejs keretösszeget.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik