Nagyvilág

Puccsra készülhettek a brazil elnök milliárdos szövetségesei

DOUGLAS MAGNO / AFP
DOUGLAS MAGNO / AFP

A brazil rendőrség kedden Bolsonaro-párti üzletembereket rohant le, akiket azzal vádolnak, hogy puccsot készíthettek elő – írta a Reuters saját független forrásaira hivatkozva. A rendőrségi razziákban érintett vállalkozók Jair Bolsonaro elnök újraválasztási törekvéseinek támogatói, és arra az esetre készülhettek, ha a hivatalban lévő elnök elvesztené a soron következő választásokat.

Brazíliában előreláthatólag idén október 2-án tartanak általános választásokat, ahol mindenekelőtt az elnök, az alelnök személyéről és a Nemzeti Kongresszus összetételéről döntenek a választópolgárok.

A brazil szövetségi rendőrség megerősítette, hogy nyolc házkutatási parancsot hajtanak végre öt államban Alexandre de Moraes legfelsőbb bírósági bíró utasítására, aki a múlt héten lett a dél-amerikai ország legfelsőbb választási bíróságának vezetője. A rendőrség nem nevezte meg a célpontokat.

A hírügynökség két, névtelenül nyilatkozó forrás azonban azt mondta, hogy a rajtaütések célpontjai között volt Jose Isaac Peres, a bevásárlóközpontokat üzemeltető Multiplan Empreendimentos Imobiliarios vezérigazgatója és Meyer Joseph Nigri, a Tecnisa lakásépítő vállalat elnöke. A házkutatásoknak célpontja volt még Luciano Hang milliárdos is, a Havan áruházlánc alapítója, aki Bolsonaro egyik legjelentősebb támogatója.

Novák Katalin köztársasági elnök az idén júliusban tett látogatást a brazil elnöknél, ahol saját magát és Bolsonarót a „béke követeinek” nevezte. A homofób kirohanásairól is ismert brazil elnök a júliusi találkozón hangsúlyozta, hogy fő célja megvédeni a család értékeit, kiállni a sajtószabadság és a demokrácia mellett. Közölte továbbá azt is, hogy Novák Katalinnal kereskedelmi kérdésekről, a jövőbeli együttműködésről, a gazdasági kapcsolatokról beszélgettek, amelyek folyamatosan bővülnek, hasonlóan a hadiipari együttműködésekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik