Nagyvilág

Nyolc gyerek meghalt, sokan eltűntek az afganisztáni árvizekben

Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Legkevesebb nyolc gyermek életét vesztette ezen a héten a közép- és kelet-afganisztáni házakat elsodoró áradásokban – közölte kedden az UNICEF. Sokakat eltűntként tartanak nyilván.

A Reuters azt írja, hogy az ENSZ a helyzetnek megfelelően Kelet-Afganisztánban igyekszik segítséget nyújtani azoknak, akik elvesztették az otthonaikat, állataikat, illetve terményeiket a múlt hét óta tomboló heves árvizekben.

Az UNICEF afganisztáni szóvivője, Samantha Mort hozzátette, hogy a gyermekkorú halálos áldozatok száma emelkedhet még, és több gyermek eltűnt vagy megsérült az áradások okozta káoszban.

A tálib adminisztráció katasztrófavédelmi hatóságai szerint legalább 20 ember halt meg, és a nemzetközi segítséget kértek.

Afganisztánban idén a természeti katasztrófák okozzák a legsúlyosabb problémákat. Az országot aszály és egy hatalmas földrengés is sújtotta, utóbbi több mint 1000 ember halálát okozta júniusban. A bajokat csak tetézi, hogy az ország nagyrészt elszakadt a nemzetközi pénzügyi rendszerektől, miután a tálibok egy évvel ezelőtt átvették a hatalmat.

Az afganisztáni vidéken a természeti csapások miatt az utóbbi időben teljes falvak pusztultak el, és ezrek veszítették el állatállományukat, terményeiket, ami súlyosbítja az országot amúgy is sújtó éhínséget. Az UNICEF segélyszervezet munkatársai aggodalmukat fejezték a víz által terjedő betegségek, például a kolera kitörésének kockázata miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik