Nagyvilág

Erdogan: Nincs területi igényünk Szíriában

Markiian Lyseiko / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Markiian Lyseiko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken kijelentette: sosem zárja ki a párbeszéd és a diplomácia lehetőségét a szomszédos Szíriával, ahol Törökország az utóbbi években számos, az országba behatoló katonai akciót hajtott végre.

Nincs területi igényünk Szíriában

– idézi az MTI a török elnök megszólalását, hozzátéve, hogy szerinte Damaszkusznak ezzel tisztában kell lennie. Erdogan a híradás szerint erről Ukrajnából hazafelé tartva, a repülőn beszélt újságíróknak.

Miután a Damaszkusszal folytatandó lehetséges tárgyalásokról kérdezték, Erdogan hangsúlyozta, hogy az államok közötti diplomáciát sosem lehet teljesen megszakítani.

Törökország a szíriai háborúban az ellenzéki oldalt támogatja, és Damaszkusz azzal vádolja Ankarát, hogy terrorista csoportokat segít Szíriában.

2016 és 2019 között a török hadsereg és szíriai szövetségesei három katonai akció keretében több száz kilométernyi széles területet foglaltak el, és mintegy 30 kilométerre behatoltak az országba, miközben olyan kurd milíciákat támadnak, amelyeket viszont Törökország tekint terrorszervezeteknek.

Erdogan májusban kilátásba helyezett egy újabb észak-szíriai katonai műveletet a kurd csapatok ellen. Törökország saját bevallása szerint egy 30 kilométeres „biztonsági folyosót” kíván létrehozni a török-szír határ mentén.

Az OSDH szíriai emberi jogi megfigyelő csoport keddi jelentése szerint 17 szíriai vesztette életét török légitámadásokban a szíriai rezsim által uralt, de a török határ közelében fekvő területen a török hadsereg és a kurd csapatok közötti éjszakai összecsapások során.

Erdogan arról is beszélt, szerinte meg kell erősíteni a Moszkvával folytatott egyeztetést az észak-szíriai „terrorizmus” elleni küzdelem kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik