Nagyvilág

Kiszáradt a Jangce medencéje, áramkorlátozást vezettek be a pangó vízerőművek miatt Kínában

Szecsuánban bevezetik az áramadagolást a lakossági és vállalati felhasználók számára az otthonok, az irodák és bevásárlóközpontok ellátásában. A tartomány korábban már korlátozást rendelt el az energiaigényes fém- és műtrágyagyártók áramellátásában is – írta a Reuters hírügynökség alapján az MTI.

Az áramhiány miatt a Szecsuannal határos Csungking régióban több vállalat is leállította működését.

A tartósan meleg időjárás és a július óta tartó csapadékhiány okozta szárazság veszélyezteti a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban a vízenergia-termelést – közölte szerdán az állami hálózatüzemeltető társaság tartományi részlege. Szecsuánt a nyáron hosszú ideig tartó hőség sújtotta, a társaság szerint az átlagos csapadékmennyiség 51 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évek azonos időszakában. A nagyobb folyók vízmennyisége 20-50 százalékkal csökkent, ami miatt drasztikusan visszaesett a vízenergia-termelő kapacitás is.

A Jangce-folyó vízgyűjtő területén tapasztalható szárazság a vidéki lakosság és az állatállomány ivóvízellátását, valamint a növények növekedését is hátrányosan befolyásolja – közölte a vízügyi minisztérium.

A vízszint növelése érdekében Kína legnagyobb vízenergia-projektje, a Három-szurdok gát a következő tíz napban 500 millió köbméterrel növeli a vízleadást. A héten a vízhozam az egy évvel korábbinak körülbelül fele volt.

Szecsuánban néhány fontosabb víztározó kiszáradt. Az energiatermelési kapacitás csökken, a kínálat és a kereslet közötti különbség egyre tágul. A vízenergia teszi ki Szecsuán energiaellátási kapacitásának mintegy 80 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik