Nagyvilág

Karikó Katalin otthagyja a BioNTechet

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Szeptember végén befejezem a munkám a BioNTechnél – mondta Karikó Katalin a Nők Lapjának adott interjúban. A világhírű magyar származású, Amerikában élő kutatóbiológus azzal indokolta döntését, hogy a jövőben több időt szeretne szentelni a tudományos munkára.

A kutató az interjúban elmondta azt is, hogy tapasztalata szerint az Egyesült Államokban a magyarokról még mindig azt gondolják, hogy dolgos, szorgalmas emberek, de ha „összefognánk és segítenénk egymást, még többre jutnánk”.

Ha sok kutatónak nem lenne akkora az egója, jóval előrébb tarthatna a világ – véli Karikó Katalin, hozzátéve, sokan nem akarják az eredményeiket másokkal megosztani, mert maguknak kívánják a dicsőséget.

Utóbbiért én nagyon ritkán küzdöttem, talán egyszer vagy kétszer: az egyik alkalommal akkor, amikor Drew Weissmannal szabadalmaztattuk az RNS-eljárásunkat. A beadáskor az én nevem szerepelt elöl, de amikor a hivatalból visszajött az egyetemhez a szabadalom, kiderült, hogy megcserélték a nevünket, biztos azt gondolták, ő az okosabb. Na, akkor az asztalra csaptam! Igaz, hogy a korrigálásért az egyetemnek fizetnie kellett, de ezt akkor sem hagytam.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik