Nagyvilág

Trump jelöltje győzte le a korábbi elnök leghangosabb kritikusát a republikánus előválasztáson

ALEX WONG / AFP
ALEX WONG / AFP

Harriet Hageman győzelmét hozta a nagy érdeklődéssel várt republikánus előválasztás a nyugati Wyoming államban kedden. A Donald Trump korábbi elnök által támogatott jelölt Liz Cheney-t győzte le, aki a Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának egyik vezetője.

Az előválasztás tétje az volt, hogy a novemberi kongresszusi választáson Wyoming állam kongresszusi körzetében esélyt kap-e képviselőházi székének megvédésére, a harmadik ciklusát töltő Liz Cheney, a korábbi alelnök, Dick Cheney lánya.

Liz Cheney képviselő alelnöke a 2021. január 6-i washingtoni zavargások, a Capitolium ostromának körülményeit vizsgáló demokrata vezetésű bizottságnak, és egyike volt annak a tíz republikánus kongresszusi képviselőnek, akik 2021 januárjában megszavazták a Donald Trump elnöki eltávolításáról szóló indítványt. A képviselőt korábban a republikánus pártvezetésből is kizárták, miután kilenc párttársával együtt, a demokraták mellett támogatták a Trump elleni második impeachmenteljárás elkezdését.

Hageman egy mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő ügyvéd, aki Trumphoz hasonlóan megismételte az elcsalt 2020-as választásról szóló, megalapozatlan vádakat.

Liz Cheney elismerte vereségét az előválasztáson, ugyanakkor közölte, hogy harcát folytatja Donald Trump ellen. „A munkának közel sincs vége. Mindent meg fogok tenni azért, hogy Donald Trump soha többé ne kerüljön az Ovális Iroda közelébe” – jelentette ki Cheney, hozzátéve, hogy egy új kezdetnek tekinti a vereségét.

Wyoming állam előválasztását Harriet Hageman nagy fölénnyel nyerte meg, győzelme tovább erősíti Trump befolyását a Republikánus Párton belül, aki igyekszik kiszorítani a republikánus pártból azokat, akik támogatták felelősségre vonását.

(MTI/CBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik