Nagyvilág

Trump: Rengeteg harag gyülemlett fel, amit korábban soha nem láttam még

Shafkat Anowar / MTI/AP/The Dallas Morning News
Shafkat Anowar / MTI/AP/The Dallas Morning News
Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.

Az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) hétfőn közölte, hogy befogadta a nyilvánosságra hozatalra vonatkozó indítványt, ám ha “nyilvánosságra hozná a házkutatásról eskü alatt tett FBI nyilatkozatot, akkor azzal útmutatást adna egy jelenleg is zajló kormányzati nyomozást, és annak irányait illetően”, ami valószínűleg komolyan befolyásolná a jövőbeni nyomozati lépéseket.

Hétfőn Donald Trump volt amerikai elnök a floridai házkutatás óta első alkalommal adott interjút, amelyben felajánlotta maga és képviselői segítségét az Igazságügyi Minisztériumnak a Mar-o-Lago birtokon tartott FBI házkutatás nyomán kialakult felháborodás közepette.

Donald Trump a Fox News Digital adásának úgy fogalmazott, hogy az országban hűteni kell a kedélyeket, mert a helyzet nagyon veszélyes pontra jutott. “Rengeteg harag gyülemlett fel, amit korábban soha nem láttam még” – fogalmazott, kifejtve, hogy szerinte évek óta tart az átverés, a boszorkányüldözés, és ezek tetejébe jött a mostani ügy. “Ha bármi van, amit tehetünk, akkor én és embereim természetesen hajlandók vagyunk megtenni” – jelentette ki az MTI tudósítása szerint.

A képviselőház jogalkotási bizottságának republikánus tagjai az elszámoltathatóság és átláthatóság igényére hivatkozva szintén hétfőn azt kérték a Fehér Háztól, a Szövetségi Nyomozó Irodától és az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy őrizzenek meg a házkutatáshoz kapcsolódó minden kommunikációt és üzenetváltást.

Donald Trump floridai otthonában múlt hétfőn a Szövetségi Nyomozó Iroda emberei bejelentés nélküli házkutatást tartottak, amelynek során, a közlés szerint, minősített iratokat foglaltak le.  Donald Trump tagadja, hogy elnökségi időszakából származó minősített dokumentumokat tartott volna magánál, azt állítja, hogy még hivatali idejekor az iratokat feloldotta a minősítés alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik