A következő élő közvetítés része A vasutat is kiütötték a krími robbanások

Feszülnek az oroszok, mert szovjet emlékműveket bontanak az észtek

MTI / EPA
MTI / EPA

Észtország elkezdi végrehajtani a korábbi kormánydöntést, és nekiáll eltávolítani a közterekről a szovjet emlékműveket. Az egyik ilyen egy T-34-es tank, ami Narva városában volt kiállítva, és az Észt Hadimúzeumba kerül. Narvában ez nem feltétlenül arat osztatlan sikert, a 60 ezres város lakosainak 97 százaléka orosz anyanyelvű. A tankot kedd reggel szerelték le a helyéről és emelték egy katonai trélerre. A hatóságok megtiltották a művelet idejére, hogy civilek odajöjjenek.

Sergei Stepanov / NurPhoto / NurPhoto via AFP Észt és amerikai katonák egy hadgyakorlaton Narvában, háttérben az azóta elszállított tank-emlékmű.

Kaja Kallas miniszterelnök korábban azt mondta, nem engedhetik meg Oroszországnak, hogy a múltat az észtországi béke megzavarására használja. Mivel az emlékművek miatt növekedett a feszültség Narvában, a közbiztonság fenntartása érdekében Kallas szerint gyorsan kellett cselekedni. Urmas Reinsalu külügyminiszter szerint az orosz megszállást dicsőítik ezek az emlékművek, tehát nincs helyük az észt köztereken. Egy világháborús temetőt is át akarnak helyezni.

Az orosz kormány persze ideges, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője közölte, ez háború a történelem ellen, hisz azok emlékműveit bontják le, akik megmentették Európát a fasizmustól.

Észtország ezzel nem akar leállni, visszavonná mintegy 50 ezer orosz állampolgár vízumát is. Reinsalu külügyminiszter azzal érvelt, hogy az orosz társadalomnak passzív morális felelőssége van az Ukrajnában történtek miatt. Az észteken kívül a lettek, litvánok, csehek és finnek is visszavágják az oroszoknak kiadott vízumok számát.

(BBC News)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik