Nagyvilág

A Fehér Ház nem tudott arról, hogy házkutatást fognak tartani Trump házában

AFP
AFP

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán, Mar-a-Lagóban tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Karine Jean-Pierre az ABC News műsorában a korábbi elnök elleni eljárások átpolitizáltságára vonatkozó vádakra reagálva kijelentette, hogy

az igazságügyi minisztérium, amikor a törvény végrehajtásáról van szó, teljesen független, az ezzel ellentétes híresztelések valótlanok.

A szóvivőt Elise Stefanik New York-i republikánus szenátor szavairól kérdezték, aki azt állította, hogy az FBI intézkedése kevesebb mint száz nappal a sorsdöntő félidős választások előtt „hatalommal való teljes visszaélés és hatáskör túllépése” volt azzal a politikussal szemben, aki a 2024-es választásokon a legvalószínűbb kihívója lesz a demokraták jelöltjének.

A Fehér Ház szóvivője azt is kijelentette, hogy nem kommentálhatja az FBI nyomozására vonatkozó felvetéseket Trump ügyében.

A hatóság állítása szerint a lefoglalt iratok között több minősített, köztük szigorúan titkos volt.

Trump és jogi képviselői ezt vitatják, ugyanis szerintük a hivatalból való távozása után az elnök feloldotta azok minősítését. A korábbi elnök vasárnap saját közösségi oldalán arról is írt, hogy az FBI által elvitt dokumentumok között ügyvédi titoktartás körébe tartozók is voltak. Azt kérte, hogy ezeket azonnal adják neki vissza.

Szintén vasárnap a belbiztonsági minisztérium, az FBI, a helyi és állami rendvédelmi szervek figyelmét hivatalos közleményben hívta fel az erőszak megnövekedett veszélyére a rendvédelmi hatóságok, igazságügyi szervek és kormányzati tisztségviselők ellen a Trump floridai ingatlanán történt intézkedés nyomán.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik