A következő élő közvetítés része Rémületes a helyzet a Zaporizzsjai atomerőmű körül

A lengyel elnök szerint az oroszok egy, a második világháború óta érvényes tabut döntöttek meg

Andrzej Duda az 1919-1920-es lengyel-bolsevik háború során a lengyelek győzelmét eldöntő varsói csata 102. évfordulóján mondott beszédében a jelen eseményeiről is szót ejtett, itt jegyezte meg, hogy Moszkva tabut döntött Ukrajnában, hiszen a második világháború óta egyetlen nagyhatalom sem indított nyílt támadást egy másik állammal szemben.

A Pilsudski téren rendezett központi megemlékezésen Duda, a körülmények ismeretében hangsúlyozta a lengyel hadsereg korszerűsítésének fontosságát is. Az erre szánt kiadások szerinte azt szolgálják, hogy Lengyelországnak olyan képességei legyenek, amelyektől tartanának az esetleges támadók.

Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A lengyel ünnep alkalmából Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában közzétett videoüzenetében megköszönte a lengyelek segítségét az ukrajnai háború során. Véleménye szerint a lengyel és az ukrán nemzet hosszú utat tett meg, és végül történelmi megegyezésre jutottak a két nép számára legfontosabb ügyben, a szabadság ügyében. Zelenszkij szerint a jövőben is csak együtt védhetik meg államainkat a következő nemzedékek számára.

A visztulai csodának is nevezett, 1920. augusztus 12-25. között vívott ütközetsorozatban Lengyelország megvédte az első világháború végén visszanyert függetlenségét, és megakadályozta az orosz kommunista forradalom Nyugatra terjedését. Az ütközetsorozat emlékére augusztus 15-ét 1992-ben lengyel állami ünnepnek nyilvánították, a lengyel hadsereg napjaként ünneplik.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik