Nagyvilág

Egy szexterapeuta arról beszélt, hogy a kiskorúakhoz vonzódás is egy szexuális orientáció

Először csak a YouTube-on, majd az egész online térben komoly vihart kavart egy pennsylvaniai szexterapeuta közelmúltbeli fejtegetése, melyben a fiatalkorú gyermekekhez vonzódó felnőttek helyzetét boncolgatta.

Miranda Galbreath, aki a Ladbible cikke szerint elsősorban börtönbüntetésüket töltő szexuális bűnelkövetőkkel dolgozik, a „Beszéljünk a kiskorúakhoz vonzódó emberekről” című videójában arról beszélt, hogy a pedofil kifejezést úgy, ahogy van, el kellene felejtenünk, mert a szó jelentése akkora negatív töltettel bír, hogy bizonyosan tönkre fogja tenni az életét annak, akit egyszer megbélyegeznek vele – akár jogosan teszik, akár jogtalanul. Helyette azt javasolja, hogy vezessék be a kiskorúakhoz vonzódó személyt, mint fogalmat, angolul minor attracted people-t, röviden MAP-et.

Galberth mindezt azzal indokolja, hogy a vonzalom még nem egyenlő a cselekvéssel, így külön kell választani a tényleges bűnelkövetőket azoktól, akik „csak” vonzalmat éreznek. A videó elég komoly nemtetszést váltott ki a közösségi médiában, de nem ez volt az a pont, ahol a nézők a leginkább felháborodtak, hanem amikor a terapeuta arról kezdett beszélni, hogy a kiskorúakhoz vonzódás is egy szexuális orientáció.

Nem ők választották ezt. Nem választhatsz aközött, hogy homoszexuális vagy heteró legyél, ahogy az sem választás kérdése, hogy kiskorúakhoz vonzódj

– hangzik el a videóban, ami gyakorlatilag az összes platformon felháborodást váltott ki.

A felvétel alatti kommentek leginkább azt sérelmezik, hogy Galberth, szakember létére egy igen súlyos témában kezd relativizálni, és ártatlan szexuális irányultságnak állítja be a pedofíliát. Mint az többször is elhangzik a vélemények között, „a pedofília nem szexuális irányultság, nem is állhatna attól távolabb, mert egy szexuális irányultság nem árt másoknak”.

A kritikákra azóta reagált Galberth is. Azt mondta, tudja és megérti, hogy a pedofília egy nehezen kibeszélhető téma a legtöbbek számára, ő viszont évek óta dolgozik, ahogy ő mondja, kiskorúakhoz vonzódó személyekkel, és ez idő alatt annyi tévhittel találkozott, hogy úgy érezte, meg kell nyitni a diskurzust a témában. Reméli, hogy a gondolatai legalább arra jók voltak, hogy néhányan elkezdjenek töprengeni a témán, ők később talán felülvizsgálják az álláspontjukat és az előítéleteiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik