A következő élő közvetítés része Hatalmas robbanások rázták meg a Krímet

Nagaszaki polgármestere: a nukleáris fegyverek valós fenyegetést jelentenek

A nukleáris fegyverek használata nem alaptalan félelem, hanem valós és aktuális fenyegetés, mióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen – mondta Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere kedden, 77 évvel azután, hogy az Egyesült Államok a második világháborúban atombombát dobott le a városra.

Idén januárban az Egyesült Államok, Oroszország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Kína vezetői közös nyilatkozatukban hangsúlyozták: senki sem nyerhet meg egy nukleáris háborút, és sohasem engedhető meg, hogy sor kerüljön rá

– emlékeztetett a polgármester. Hozzátette: a következő hónapban Oroszország megszállta Ukrajnát, és atomfegyverek bevetésével fenyegetőzött, ami megrengette a világot.

Masaki Akizuki / The Yomiuri Shimbun / AFP

Taue figyelmeztetett, hogy döntéshozási hibák, hiányosságok vagy terrortámadások is vezethetnek nukleáris fegyverek bevetéséhez. A polgármester ezért az atomfegyverek megsemmisítését követelte. A megemlékezésen Kisida Fumio japán miniszterelnök aláhúzta: a súlyos biztonsági helyzet ellenére továbbra is mindent meg kell tenni azért, hogy Nagaszaki a jövőben is az utolsó atomtámadás helyszíne maradjon.

Az ENSZ-et Nakamicu Izumi képviselte. A tisztségviselő közvetítette António Guterres ENSZ-főtitkár üzenetét, aki szerint a nukleáris konfliktus újra valós lehetőséggé vált. A ceremóniára 83 ország képviselőit várták, ami rekord. Oroszországot és Fehéroroszországot nem hívták meg. Egy nagaszaki tisztségviselő szerint a fokozott érdeklődés annak tulajdonítható, hogy a nemzetközi közösségben nőtt a békevágy az orosz agresszió miatt. A résztvevők egyperces csenddel emlékeztek az 1945. augusztus 9-én 11 óra 02 perckor bekövetkezett robbanásra.

Nagaszakiban 70 ezren haltak meg az atomtámadás közvetlen következményeként, további 75 ezer ember pedig megsebesült. Ez volt a világtörténelem második, s mind ez idáig utolsó atomtámadása. Három nappal korábban az Egyesült Államok Hirosimára dobta le az első atombombát. Az ekkor még Kelet-Ázsia jelentős részét ellenőrzése alatt tartó Japán hat nappal a Nagaszakira mért atomcsapás után, 1945. augusztus 15-én letette a fegyvert a szövetséges hatalmak előtt.

Az elmúlt napokban támadások történtek Európa legnagyobb atomerőművénél Zaporizzsjában. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolja a létesítmény lövetésével.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik