Nagyvilág

Törvénytelen lehallgatás miatt lemondott a görög hírszerzés vezetője

Yiannis PANAGOPOULOS / Eurokinissi / AFP
Yiannis PANAGOPOULOS / Eurokinissi / AFP

Pénteken lemondott a görög hírszerző szolgálat igazgatója, Panagiotisz Kontoleon és a miniszterelnök hivatalának főtitkára, Grigorisz Dimitriadisz, miután felmerült a gyanú, hogy kémszoftverrel törvénytelenül hallgattak le egy újságírót és egy ellenzéki párt vezetőjét – közölte a miniszterelnök hivatala. Mindkettőjük lemondását elfogadták.

Kontoleon azután mondott le, hogy „törvénytelen lépéseket tártak fel egy törvényes megfigyelés során” – közölte a hivatal, de a részletekre nem tért ki. A görög törvények értelmében bármilyen megfigyeléshez ügyészi jóváhagyás szükséges.

Dimitriadisz lemondását a hivatal nem indokolta meg. Nikosz Androulakisz, az ellenzéki szocialista PASZOK párt vezetője panaszt tett a bíróságnál amiatt, hogy megpróbálták a Predator kémszoftverrel lehallgatni a mobiltelefonját. Andrulakisz, aki európai parlamenti képviselő is, közölte: néhány nappal azelőtt értesült a lehallgatási kísérletről az Európai Parlament kiberbiztonsági szolgálatától, hogy július 26-án feljelentést tett.

Áprilisban Tanasszis Kukakisz pénzügyi újságíró kapott értesítést a Citizen Lab nevű digitális jogvédő szervezettől arról, hogy 2021 júliusa és szeptembere között megfigyelték a Predator kémprogram segítségével. A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű, amerikai székhelyű újságíró jogvédő szervezet vizsgálatot követelt annak megállapítására, hogy ki állt a megfigyelés mögött, valamint szorgalmazta az érintettek felelősségre vonását.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik