Nagyvilág

Landolt Tajvanon Nancy Pelosi

Nathan Howard/Getty Images
Nathan Howard/Getty Images

Helyi idő szerint kedden este 10 óra 45 perckor landolt a tajpeji Songshan nemzetközi repülőtéren Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök, írja a Guardian.

A reptéren Joseph Wu, Tajvan külügyminisztere és Sandra Oudkirk, az Amerikai Egyesült Államok tajvani képviselője fogadta őt. Várhatóan szerdán Caj Jing-ven tajvani elnökkel is találkozik majd.

Pelosi 25 év óta az első amerikai házelnök, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott.

Az amerikai kongresszusi delegáció látogatása Tajvanon az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét mutatja a szigetország demokratikus működésének támogatása iránt

– áll az amerikai házelnök nyilatkozatában, amely röviddel leszállását követően jelent meg.

Hozzátette: a házelnöki kongresszusi delegáció látogatása, amelynek során egy éjszakát töltenek a szigetországban, tökéletesen megfelel az Egyesült Államok hagyományos Tajvan-politikájának.

Amerika szolidaritása a 23 millió lakosú Tajvannal ma fontosabb, mint valaha, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti kényszerű választással néz szembe

– fogalmazott az amerikai képviselőház vezetője.     Nancy Pelosi szerint a tajvani vezetés tagjaival folytatandó szerdai megbeszélései az amerikai-tajvani közös érdekekre összpontosítanak, beleértve az ázsiai-csendes-óceáni térség szabad és nyitott működésének előmozdítását.

Mint ismert, Kína, amely sajátjának érzi Tajvan egész területét, többször is figyelmeztette az Amerikai Egyesült Államokat Pelosi látogatása előtt, hogy Peking hadserege soha nem fogja ezt tétlenül nézni.

A kínai külügyminisztérium nem is sokat várt a reakcióval. Mint közölték, az amerikai házelnök tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak.

A tárca Pelosi gépének tajpeji leszállásához időzítette a közlemény kiadását.

Pelosi érkezése előtt egyébként minden érintett mozgósítani kezdett. A kínai hadsereg több harci gépe is megjelent korábban a Tajvani-szorosnál, és több tucat tankot és más fegyveres katonai járművet csoportosítottak át Hsziamen városába, ami légvonalban 5 kilométerre van a Tajvanhoz tartozó Kinmen-szigethez.

Tajvan védelmi minisztériuma erre megemelte a készültséget az országban a következő négy napra, miközben a térségben állomásozó amerikai hadihajókat a sziget keleti oldalára vitték, de állítólag ennek nincs összefüggése Pelosi érkezésével.

A legtöbb szakértő egyébként egyetért abban, hogy ellenséges katonai beavatkozás nem fog történni Kína részéről, de gazdasági megtorlásra lehet majd számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik