Nagyvilág

Hiába figyelmeztették, Nancy Pelosi mégis Tajvanra látogatna

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Több forrásból is megerősítették hétfőn, hogy Tajvanra látogat ázsiai körútja keretében Nancy Pelosi amerikai házelnök – írja a CNN. A hír azért meglepetés, mert a múlt héten többen is figyelmeztettek egy esetleges amerikai látogatás veszélyeire a Kína és az USA közötti rendkívül feszült diplomáciai helyzet miatt.

Korábban beszámoltunk róla, hogy már amikor július 19-én a Financial Times Washingtonból kiszivárogtatott információk alapján megírta: Nancy Pelosi Tajvanra is szeretne elmenni augusztusban, borítékolható volt a heves reakció. Tajvan státusza tisztázatlan, bár a sziget önálló entitásként határozza meg magát, Kína a saját területe részének tekinti azt.

Zhao Lijian, Peking külpolitikai szóvivője korábban hangsúlyozta is, hogy Pelosi látogatása esetén „Kína határozott és erős lépéseket fog tenni” és „az Egyesült Államok vállaljon teljes felelősséget a következményekért”, ami az Ukrajnával szembeni orosz invázió után egészen fenyegetően cseng.

Joe Biden amerikai elnök, aki éppen a Kínával való kapcsolatok javításán dolgozna, szintén nyilvánosan figyelmeztetett arra, hogy a látogatás biztonságát előkészítő Pentagon szerint az út „a jelen helyzetben nem jó ötlet”.

Számos szakértő és washingtoni tisztségviselő gondolja úgy, hogy a pekingi figyelmeztetést ezúttal komolyan kell venni.

Az úti cél ugyan nem szerepel Pelosi nyilvános utazási programjában, egy magas rangú tajvani kormányzati forrás és egy amerikai illetékes szerint azonban az amerikai képviselőház elnöke tervei között szerepel a tajvani kitérő. Az amerikai házelnök hétfőn kezdte meg ázsiai körútját, melynek hivatalosan  Szingapúr, Malájzia, Dél-Korea és Japán az állomásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik