Nagyvilág

Ludovic Orban: Orbán Viktor Oroszország ötödik hadoszlopa az EU-ban

Veres Nándor / MTI
Veres Nándor / MTI
Szerinte indokolt lenne Magyarország szavazati jogának felfüggesztése az Európai Unió intézményeiben.

A volt román kormányfő Orbán Viktor tusványosi Európa-ellenes kijelentéseit bírálta. Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje elnöke pártja országos tanácsának ülése után azt mondta, más embernek ismerte meg Orbán Viktort a kilencvenes évek elején.

Akkor egy liberális, euro-atlantista politikus volt, mára már Oroszország ötödik hadoszlopa az Európai Unióban, olyan eszmék hirdetője, amelyeket letűntnek hittem a második világháború után.

Az uniós szerződés és az EU alapját képező értékek, elvek durva megsértését jelenti fajokról, rasszizmusról beszélni egy multikulturális Európában, ahol tiszteletben tartják a kisebbségek, vallási kisebbségek, nemzeti kisebbségek jogait, tette hozzá a volt kormányfő, akit az Agerpres idézett.

A politikus közölte: tökéletesen indokolt lenne megindítani az eljárást Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére az uniós testületekben, mivel Orbán Viktor szerinte Európa- és EU-ellenes üzeneteket közvetít. Mint mondta, egyetlen román pártelnökként azért fogadta el idén a meghívást Tusványosra, mert fontosnak tartja, hogy a román pártvezetők is kifejtsék álláspontjukat az ilyen rendezvényeken, hiszen az RMDSZ-en kívül a kormánykoalícióból senki nem volt jelen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik