Nagyvilág

Szabadon engedték az Egyiptomban fogva tartott CEU-s diákot

Álhírek terjesztéséért ítélték börtönre, most azonban kegyelmet kapott az egyiptomi elnöktől.

18 hónap fogvatartás után szabadon engedték Egyiptomban a Central European University antropológus hallgatóját, Ahmed Samir Santawy-t – írja a 444.

A CEU-s hallgatót 2021 februárjában tartóztatták le Egyiptomban, miután hazautazott a családjához, és az Amnesty International beszámolója szerint a rendőrök napokig ismeretlen helyen tartották fogva, többször megverték és a kutatásairól illetve közösségi médiás tevékenységről faggatták. Az egyetemistát végül három év börtönbüntetésre ítélték álhírek terjesztése miatt.

Ahmed Samir most azután szabadulhatott, hogy hét másik elítélttel együtt kegyelmet kapott Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnöktől.

Ahmed szabadon engedéséért az Amnesty International a fiatal kutató letartóztatása óta kampányol, továbbá a CEU közleménye szerint az ügy érdekében komoly diplomáciai munkát végzett Alexander Van der Bellen osztrák elnök és Alexander Schallenberg külügyminiszter is.

Shalini Randeria, a CEU rektora közleményében azt írja, az egyetem polgársága nagyon boldog, hogy Ahmed ismét szabad, és egyúttal megköszönte mindenkinek a támogatását a szabadulását elérő diplomáciai kampányban. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig vannak, akiket Ahmedhez hasonlóan a nézetei miatt tartanak fogva Egyiptomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik