Nagyvilág

Tüntetők rohamozták meg a kormányzati negyedet Bagdadban

Sabah ARAR / AFP
Sabah ARAR / AFP

Tüntetők ezrei rohamozták meg Bagdad szigorúan őrzött kormányzati övezetét szombaton, és egy héten belül már másodszor is behatoltak az iraki parlamentbe – számolt be többek között a Reuters hírügynökség. Az akcióban legalább százhuszonöten megsérültek,

A tüntetők, Moktada asz-Szadr síita populista hitszónok követői, akik betonkordonokat bontottak el, így jutottak a kormányzati épületek, külképviseletek és a parlament közelében. Szadr hívei kövekkel dobálták a rendőröket, a rendőrök válaszul könnygázt és sokkolót vetettek be ellenük.

Szerdán már történt hasonló, akkor azonban sérültekről nem érkezett jelentés.

Szadr pártja ugyan megnyerte a tavaly októberi választásokat Irakban, de hetvennégy képviselőjét visszaléptette a parlamentből, miután nem sikerült olyan kormányt alakítania, amely kizárta volna a síita milíciákkal támogatott riválisait, amelyeknek többsége Irán támogatását élvezi. Visszalépésével azonban lényegében több tucat helyet engedett át a síita pártok Irán által támogatott szövetségének.

Szadr azóta beváltotta a fenyegetéseit, amelyek szerint zavargások szítására készül.

Irak nagyjából tíz hónapja elnök és miniszterelnök nélkül maradt a belpolitikai válság következtében. Az ország ugyan jelenleg rekordjövedelemre tesz szert a hatalmas olajkészletei miatt, az államnak mégnincs elfogadott költségvetése, gyakoriak az áram- és vízkimaradások, rossz az oktatás és az egészségügy, a fiatalok számára pedig nincs elegendő munkalehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik