Nagyvilág

A Sydney partjainál kimentett kisteknős hat napig csak műanyagot kakilt

Sebnem Coskun / Anadolu Agency / Getty Images (illusztráció)
Sebnem Coskun / Anadolu Agency / Getty Images (illusztráció)
Az egyik uszonya hiányzott, és kilyukadt a páncélja is.

Sydney partjainál kimentettek egy 127 gramos, sérült kölyökteknőst, amelynek hiányzott a jobb hátsó uszonya, egy másikba szilánk ment, és a páncélján is volt egy lyuk. Gondozói szerint ezen túl jó fizikai állapotban van, és az úszással sem akadtak problémái.

Aztán elkezdett üríteni, és hat napon át csak műanyag jött belőle. Semmi ürülék, csak tiszta műanyag, különböző színekben, méretekben és összeállításban. Némelyik kemény volt, más éles, némelyikről pedig pontosan meg lehetett mondani, hogy felirat volt rajta

– mondta Sarah Male, a Taronga állatkert egyik dolgozója a Guardiannek, hozzátéve, hogy annyi műanyag hulladék kerül a tengerbe, hogy a teknősöknek sokszor ez lesz az elsődleges táplálékuk. A teknős állapota azóta javult, most már 400 gramot nyom. Ennek ellenére akár egy évbe is beletelhet, mire visszaengedik az óceánba, ugyanis meg kell erősödnie, hogy ne váljon azonnal prédává, és legyen esélye a túlélésre. A Taronga állatkórház évente nyolcvan teknőst gondoz, sok közülük a halászhálókba gabalyodik bele, vagy horgokat, műanyagot nyel.

Ha mindenki csak egy kis időt szán arra, hogy felszedje a szemetet, nem feltétlenül a tengerparton, az remélhetőleg javítana a helyzeten

– tanácsolta Male. A statisztikák szerint évente több mint nyolcmillió tonna szemét kerül a tengerbe, ennek jelentős részét a folyókból érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik