Nagyvilág

Bombafenyegetés miatt kellett bezárni tucatnyi iskolát Új-Zélandon

Pokolgépes fenyegetések miatt bezártak 13 iskolát csütörtökön Új-Zélandon – közölte a helyi iskolaigazgatók érdekképviselete. A szervezet vezetője, Cherie Taylor-Patel felvette a kapcsolatot a közoktatási minisztériummal, amely szerint külföldről irányított szoftvertámadásról lehet szó. Az új-zélandi rendőrség nyomozást indított, de egyelőre nem tart komoly biztonsági kockázattól. Egyik iskolában sem találtak robbanószerkezeteket.

Már előző nap is fenyegető telefonhívásokat kapott négy iskola az ország északi részében, ezek egyértelműen vaklármának bizonyultak. Simon Feltham, a Tasmania régiót irányító rendőrfőnök a nyomozás részleteiről csak annyit árult el, hogy két fiatal kihallgatása folyamatban van egy leánykollégiumot ért fenyegetés kapcsán.

A térségben nem ez az első eset, hogy iskolákat értek robbantásos fenyegetések: 2016-ban Új-Zélandon kívül ausztrál iskolák is kaptak ilyen hívásokat, 2018-ban pedig Izraelben fogtak el és ítéltek börtönbüntetésre egy izraeli-amerikai kettős állampolgárt. A férfi 10 évet kapott, miután bizonyítást nyert, hogy összesen mintegy 2 ezer fenyegetőző hívást küldött iskoláknak Ausztrálián és Új-Zélandon kívül Észak-Amerikában, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Dániában is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik