A következő élő közvetítés része Stratégiát váltott Oroszország, az ukránok visszafoglalnák Herszont

A bolgárok ideiglenesen bezárják a jekatyerinburgi konzulátust

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A leköszönő bolgár kormány ideiglenesen bezárja az ország jekatyerinburgi konzulátusát – közölte a szófiai vezetés sajtószolgálata.

Tekintettel a bulgáriai orosz diplomáciai képviselet normális és észszerű keretre történő korlátozásával, illetve annak tudatában, hogy a nemzetközi kapcsolatoknak a kölcsönösség elvén kell alapulniuk, Bulgária ideiglenesen bezárja konzulátusát Jekatyerinburgban, és az orosz fél hasonló lépését várja a Rusze városában működő főkonzulátust illetően

– olvasható Kiril Petkov bolgár miniszterelnök kormányának közleményében.

Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövet sajnálatát fejezte ki a döntéssel összefüggésben.

Számomra ez elhamarkodott és rosszul átgondolt döntésnek tűnik. Míg a ruszei konzulátus mintegy négy óra autóútra található Szófiától, addig a jekatyerinburgi konzulátus a hatalmas szibériai körzetet, valamint Kazahsztán északi részét szolgálta ki, ez pedig azt jelenti, hogy azok a turisták, akik eddig tömegével és szívesen mentek üdülni az északi tájakról Bulgáriába, ezt többé nem fogják tudni megtenni

– hívta fel a figyelmet az orosz diplomata.

Mitrofanova egyébként a Rosszija-24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a nap folyamán arról is beszélt, hogy az április 27-én leállított orosz gázszállítások azon pillanatban újraindulhatnak Bulgáriába, ahogy a szófiai vezetés a Gazprom által támasztott fizetési mechanizmusokat elfogadja, vagyis rubelben fizet az orosz energiahordozóért.

Bulgáriában előrehozott választást tartanak az ősszel, miután Petkov tavaly decemberben hatalomra került kormányát június 22-én megbuktatták egy bizalmatlansági indítvánnyal.

Néhány nappal később Petkov – már ügyvezetőként – kiutasított hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót, akik állítása szerint megsértették a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. A lépéssel tovább rontotta a hagyományosan szoros kapcsolatokat ápoló Moszkva és Szófia viszonyát.

Az ukrajnai orosz megszállást hevesen bíráló Petkov azt állította, hogy Moszkva buktatta meg a kormányát, méghozzá „hibrid háborús” eszközökkel. Áprilisban Oroszország leállította a gázszállítást Bulgáriának arra hivatkozva, hogy a bolgár fél nem fizetett rubelben.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik