Nagyvilág

Elsöprő többséggel fogadták el Tunéziában az elnök egyszemélyes uralmát biztosító alkotmányát

Yassine Gaidi / AFP
Yassine Gaidi / AFP

A tunéziai szavazók elsöprő többsége, 94,6 százaléka igent mondott  az új alkotmányra a hétfői népszavazáson – jelentette be a választási bizottság elnöke, Farúk Buaszker kedd éjjel.

A referendumon a választókorú népesség mindössze 30,5 százaléka vett részt, azonban a népszavazás érvényessége nem volt részvételi arányhoz kötve. A helyi választási bizottság szerint 9,2 millióan voltak jogosultak szavazni, és majdnem 2,8 millióan mentek el, miután az ellenzéki pártok és a fő szakszervezet is a népszavazást bojkottjára szólította fel a lakosságot.

Az új alkotmány, az Arab tavasz után 2014-ben elfogadott konstitúcióval szemben rengeteg plusz jogkörrel ruházza fel a mindenkori elnököt. Az államfő nevezi ki a bírókat, a miniszterelnököt és a kabinet tagjait, a parlamentnek pedig előre kell venni az általa beterjesztett törvényjavaslatokat. Az elnöktől lényegében egyetlen állami szerv sem tudja megvonni a bizalmat, így csak az ötévente megrendezett választáson lehet leváltani. Kaisz Szaíd államfő tavaly nyáron feloszlatta a parlamentet, és rendeleti kormányzást vezetett be. A 2011-es forradalmi eseményeket követően összeállított demokratikus alkotmányt az elnök arra hivatkozva írta át, hogy az országot ki kell vezetni az elmúlt évek bénultságából. Az alkotmány megszövegezése egy bizottság feladata volt, de a testület elnöke szerint a népszavazásra bocsátott tervezet jelentősen eltért javaslatuktól.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik