Nagyvilág

Borrell gyors megállapodást sürgetett Iránnal, de már nem kérnek belőle

OHN THYS / AFP
OHN THYS / AFP

Itt az ideje helyreállítani az Iránnal korábban megkötött nukleáris megállapodást, írta kedden sürgető hangvételű cikkében Joseph Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A Financial Times című lapban megjelent hosszú írásban Borrell emlékeztet arra, hogy hét évvel ezelőtt mérföldkőnek számító diplomáciai megállapodás született.

Az idehaza Iráni Atomalku (JCPOA) néven ismert egyezményt még 2015-ben, a demokrata Barack Obama elnöki ciklusa alatt kötötte meg hat nagyhatalom, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína. 2018-ban azonban a republikánus Donald Trump ezt az egyezményt egyoldalúan felmondta, azaz kiléptette belőle az USA-t, és egyúttal súlyos szankciókat vezetett be a közel-keleti regionális hatalom ellen, ami megingatta az egész egyezmény hatékonyságát. Borell kedden azt írta, hogy az egyezmény évek intenzív diplomáciájának eredménye volt, és elnyerte az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyhangú jóváhagyását is.

Az uniós főképviselő megjegyezte, hogy a megállapodás teljes végrehajtását súlyosan befolyásolta Donald Trump 2018-as döntése. Az egyezmény helyreállítását célzó nemzetközi tárgyalások több mint egy évvel ezelőtt, Joe Biden amerikai elnökké választása után kezdődtek meg Bécsben.

A tizenöt hónapos intenzív, konstruktív bécsi tárgyalások, valamint a résztvevőkkel és az Egyesült Államokkal folytatott számtalan interakció után arra a következtetésre jutottam, hogy a további jelentős kompromisszumok lehetősége kimerült. Most letettem az asztalra egy szöveget, amely pontosan részletesen foglalkozik a szankciók feloldásával, valamint a JCPOA visszaállításához szükséges lépésekkel

– írta cikkében Borrell.

Szerinte az Európai Unió osztja a nukleáris kockázatokon túlmutató aggodalmakat Iránnal kapcsolatban, ide értve az emberi jogokat és Irán regionális törekvéseit is. Mindazonáltal – mint fogalmazott – az Iráni Atomalku előnyt jelentett a korábban még bővülő iráni nukleáris program felszámolása szempontjából. Szerinte az egyezmény teljes körű visszaállítása ismét meghozhatja ezeket az előnyöket.

Minden egyes nap, amíg nem jutunk megállapodásra Bécsben, konkrét gazdasági előnyöket elmulasztását jelenti

– figyelmeztetett hozzátéve, ha a megállapodás meghiúsul, azzal veszélyes nukleáris válságot kockáztatunk, Irán és népe pedig elszigetelődik.

Borrell javaslatára reagálva Irán kedden azt közölte, hogy új elképzelései vannak a megállapodás helyreállítására vonatkozóan. Ali Bagheri Kani, az iráni főtárgyaló a Twitteren azt írta, a tárgyalások lezárására vonatkozó  javaslatuk „tartalmában és formában is” új, és később ismertetni fogják. Hogy pontosan mikor és milyen formában, azt az iráni főtárgyaló kedden nem közölte, de az elmúlt hónapokban iráni illetékesek hangsúlyozták, hogy fenntartható megállapodást szeretnének, és garanciákat, hogy Irán teljes mértékben élvezni fogja az eredeti megállapodás értelmében neki ígért gazdasági előnyöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik