Nagyvilág

Szélsebesen terjed egy erdőtűz Németországban

JAN WOITAS / DPA / AFP
JAN WOITAS / DPA / AFP

Szélsebesen terjed egy erdőtűz Németország északkeleti részén: míg hétfő délután még tíz hektáron lángolt a növényzet Brandenburg tartomány Elbe-Elster járásában, estére már nyolcszáz hektár volt a tűz kiterjedése, közölték a helyi hatóságok.

A lángok terjedését az erős szél táplálja. A helyi tanács közleményében azt írta: az időjárás miatt a tűzoltók csak nehezen haladnak.

Az oltásban hét tűzoltó megsérült, közülük hatot kórházban ápolnak. Mintegy négyszázan dolgoznak a tűz megfékezésén.

Rehfeldből körülbelül kétszáz embert kellett kitelepíteni hétfő este, és a környék több száz lakója készült fel az evakuálásra. Kölsában négyszáz embert szólítottak fel otthona elhagyására.

Emellett leégett egy sertéstelep, és sok állat elpusztult. A lángok a közeli szélerőműveket is fenyegetik. A járás „nagy kárt okozó eseménynek” minősítette az erdőtüzet.

Brandenburg tartományban idén már többször pusztított tűz. A helyi környezetvédelmi minisztérium szerint az erdőtüzek több mint kilencven százalékáért emberi tevékenység tehető felelőssé. Az erdőtűz veszélye csaknem az egész tartományban a legmagasabb, ötös fokozatú. Brandenburgban 1,1 millió hektárt borít erdő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik