Nagyvilág

Az izraeli hadsereg lerombolta két palesztin fogvatartott családjának otthonát

Issam Rimawi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Issam Rimawi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az izraeli katonák kedden lerombolták két palesztin férfi, Juszef Asszi and Jahja Mareia házát, akiket azzal vádolnak, hogy áprilisban megöltek egy izraeli biztonsági őrt egy ciszjordániai támadásban Ariel közelében – derül ki a Reuters és az AFP hírügynökségek híradásaiból.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint tüntetők százai kövekkel, égő gumiabroncsokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a katonákat, miközben a ciszjordániai Karavet Bani Hasszan városban lerombolták a házakat.

A város polgármestere, Ibrahim Asszi elítélte az akciót, és támogatást ígért a két feltételezett fegyveres családjának

A lakásrombolás olyan kollektív büntetés, ami minden nemzetközi jogot sért

– közölte a város polgármestere hírügynökséggel.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint ez a két férfi követte el az április 29-i halálos támadást Arielnél, az Izrael által törvénytelenül megszállva tartott Ciszjordánia egyik legnagyobb településénél. A két palesztint jelenleg is fogva tartják.

Az ENSZ idevonatkozó adatai szerint az izraeli hatóságok idén július 25-ig 420 palesztin tulajdonban lévő építményt romboltak le Ciszjordániában, 2021-ben egész évben 911-et. Ezek a számok mind a büntető jellegű, mind az építési engedély hiánya miatt elrendelt bontásokat tartalmazzák – írja a Reuters.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik