A következő élő közvetítés része Az ukránok szerint veszélybe kerülhet a gabonaexport, az oroszok cáfolják ezt

Lavrov: Oroszország megszabadítja az ukránokat Zelenszkij nép- és történelemellenes rezsimjétől

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap arról beszélt Egyiptomban, hogy Oroszország fő célja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányának megdöntése – derült ki az AP beszámolójából, amely az Arab Liga kairói csúcstalálkozóján a küldöttekhez intézett beszédből idézett.

Az orosz és az ukrán emberek továbbra is együtt élnének, mi pedig segítünk az ukrán embereknek, hogy megszabaduljanak attól a rezsimtől, amely abszolút nép- és történelemellenes

– fogalmazott az orosz külügyminiszter. Lavrov egyúttal kijelentette: Kijevet és „nyugati szövetségesei”, olyan propagandát terjesztenek, amelynek célja, hogy Ukrajna „Oroszország örök ellenségévé váljon”.

Az orosz diplomácia vezetőjének kijelentése éles ellentétben áll azzal, amit a Kreml az Ukrajna elleni invázió kezdetekor erősen hangsúlyozott, miszerint nem Zelenszkij kormányának megdöntése a céljuk.

A múlt hét második felében Szergej Lavrov szintén sokakat meglepő kijelentést tett, akkor arról beszélt, hogy az orosz félnek nemcsak Donyeck és Luhanszk „felszabadítása” a célja, de a béketárgyalások feltételéül szabják, hogy az oroszok az általuk már megszerzett dél-ukrajnai területeket is megtarthassák.

Ezek a gondolatok fordulatot jelentenek a korábbi orosz hatalom korábbi kommunikációjához képest, amely arra épült, hogy az általuk „különleges katonai műveletnek” nevezett hadjáratnak csak a két szakadár köztársaság, Donyeck és Luhanszk felszabadítása volna célja.

A múlt héten az orosz háborús fél további ellentmondásba keveredett önmagával, amikor a fekete-tengeri ukrán gabonaszállítás megkönnyítéséről szóló, az ENSZ által közvetített megállapodás aláírása után kiköltők ellen indítottak csapásokat Odesszában. A Kreml hétfőn tagadta, hogy a hétvégi odesszai támadásoknak bármi köze lenne a gabonaszállításról szóló egyezményhez. Dmitrij Peszkov állította, hogy a támadások kizárólag katonai létesítmények elleni árnyultak.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik