Nagyvilág

Erdőtűz Tenerifén, csaknem 600 embert evakuáltak

A tűzoltást nehezíti a szigeten uralkodó nagy forróság.

Több száz embert menekítettek ki biztonsági okokból egy erdőtűz miatt a spanyolországi Tenerifén, a Kanári-szigetek legnagyobbikán. Az MTI a regionális mentőszolgálat Twitter-üzenete alapján azt írta, hogy 585 embert evakuáltak. A csütörtökön kezdődött tűz már több mint 2100 hektárnyi erdőt pusztított el. A tűzoltást nehezíti a szigeten uralkodó nagy forróság.

Korábban Spanyolországban a rendkívüli hőség miatt megnőtt a természeti tüzek száma. A Diario című helyi lap szerint idén mintegy 200 ezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává. A Copernicus európai műholdas megfigyelőrendszer adatai szerint Spanyolország vezeti a tűzben idén legtöbb erdőt elveszítő európai ország listáját. Romániában 150 ezer hektár erdő pusztulását észlelték. Portugáliában 46 ezer, Franciaországban 40 ezer, Horvátországban 31 ezer, Olaszországban 25 ezer hektárt perzseltek fel erdőtüzek idén eddig.

Spanyolországban az erdőtüzek miatt már ezreket kellett kitelepíteni, lakóházak, üzletek és üzemek tucatjai, állatok sokasága vált a lángok martalékává. A hónapok óta tartó szárazság megkönnyítette a lángok fellobbanását és terjedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik