Nagyvilág

Felmentették a brit férfit, aki elvágta halálos beteg felesége torkát

Együtt akartak öngyilkosok lenni a feleség állapota miatt, a férfi azonban elájult, miközben megpróbálta megölni magát.

A manchesteri koronabíróság felmentette azt a 73 éves brit férfit, aki megölte rákos feleségét, akivel eredetileg közös öngyilkosságot terveztek, de a férfi szerint félresiklottak a tervek – írja a BBC. 

Graham és Dyanne Mansfield több mint negyven éve voltak házasok, a nőnél 2020-ban diagnosztizáltak negyedik stádiumú tüdőrákot. Az asszony akkor azt kérdezte férjétől, hogy megölné-e, ha már túlságosan szenvedne és arra kérné. Az elviselhetetlen fájdalom tavaly márciusban jött el a nő életében, a férfi akkor válaszolt feleségének: csak akkor, ha ő is mehet vele. Ekkor határozták el, hogy közösen halnak meg, a férfi megöli a feleségét és magával is végez. Eleinte úgy tervezték, hogy keresnek egy nyugodt, félreeső helyet, ám végül úgy döntöttek, közös otthonukban hajtják végre a szomorú akciót. Mansfield vallomása szerint az utolsó napokban mindent elintéztek: lemondták a tejszállítást, kiűrítették a hűtőt, rendezték számláikat és kitakarítottak. Utolsó napjukat együtt töltötték kertjükben, a nő borozott, a férfi sört és whiskey-t ivott, még utoljára elmondták, mennyire szeretik egymást, majd miután Mansfield utoljára is megkérdezte feleségét, felkészült-e, mögé lépett és egy késsel elvágta a torkát. Vallomásában azt mondta, hogy ugyan minden sejtje az ellen volt, hogy megtegye, erőt adott neki a tudat, hogy ő is hamarosan utánamegy. Azt követően saját magát is megpróbálta megölni, ám közben elájult. Másnap, mikor magához tért azonnal hívta a rendőrséget, akik a helyszínre érkezve megtalálták a már halott nőt, a nyakán és csuklóján vérző sebekkel fekvő férfit, és közösen írt búcsúlevelüket is.

Mansfieldet őrizetbe vették, emberölés vádjával állt bíróság elé. A négynaposra tervezett tárgyaláson azonban az esküdtszék mindössze kilencven perc alatt döntést hozott: a férfit felmentették a gyilkosság vádja alól azzal az indokkal, hogy kényszerűségből ölte meg feleségét, emellett két év felfüggesztett börtönt kapott, így szabadon távozhatott. Az ügyben eljáró bíró azt nyilatkozta, hogy maximálisan elégedett a döntéssel, a férfi ugyanis szeretetből és könyörületből követte el tettét.

A Metro azt is hozzáteszi, hogy a Mansfield szerint erre nem lett volna szükség, ha Nagy-Britanniában legális lenne az eutanázia. Feleségével korábban azt tervezték, hogy Svájcba utaznak egy eutanáziaklinikára, ám a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások meghiúsították terveiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik