Nagyvilág

Háromszáz embert tartanak őrizetben a véres zavargások miatt Üzbegisztánban

Bahtiyar Abdulkerimov / AFP
Bahtiyar Abdulkerimov / AFP

Az Open Dialogue Foundation (ODF) jogvédő csoport szerint több száz ember még mindig őrizetben van Üzbegisztánban, miután július elején véres zavargások törtek ki a Karakalpaksztáni Köztársaságban a régió autonóm státuszának megvonására irányuló javaslat miatt – írja a CNN.

Az európai székhelyű emberi jogi csoport szerint a zavargások idején őrizetbe vett 367 ember közül július 20-ig több mint 300 maradt rács mögött.

A hatóságok nem adnak hivatalos tájékoztatást az őrizetbe vett emberek számáról.

Az ODF kutatója, Ljudmjla Kozlovszka azt is elmondta, hogy több tucat eltűnt személy még mindig nem került elő a zavargások óta. Az üzbég főügyészség a héten az ODF által közzétett eltűnt személyek listáját hamisnak minősítette.

Kapcsolódó
Véres zavargásba torkollott az üzbég diktátor hatalomátmentési kísérlete
Savkat Mirzijojev elszámolta magát, amikor a hatalma bebetonozását összekötötte volna egy autonóm terület jogfosztásával.

A Savkat Mirzijojev elnök alkotmányozási javaslatai nyomán kitört zavargásokban tizennyolcan meghaltak, és csaknem kétszázan megsérültek. Emigráns politikusok szerint a valós számok sokkal magasabbak lehetnek, azonban a halottak számát független forrásból mindenesetre nem lehetett ellenőrizni.

Az esetet követően az államfő úgy döntött, hogy eláll az alkotmány módosításának tervétől, amellyel eltörölnék  Karakalpaksztán autonóm státuszát. Az elnök egy hónapra rendkívüli állapotot hirdetett az északnyugati tartományban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik